Прогрес

Вчені: рідкісне явище навколо Сонця — парад найближчих планет

Вражаюче видовище — з’єднання навколо Сонця планет: Меркурія, Венери, Землі і Марса.

Меркурій, Венера, Земля і Марс в даний час з’єднуються на одній лінії, утворюючи так званий парад планет. Про це повідомила 30 серпня прес-служба лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту ім. Лебедєва, інформує Ukr.Media.

«Досить рідкісне і дуже дивовижне видовище — з’єднання навколо Сонця усіх чотирьох найближчих планет — Меркурія, Венери, Землі та Марса — розгортається зараз на небесній сфері. Земля у своєму русі по орбіті зараз розмістилася на одній стороні від Сонця, Меркурій, Венера і Марс розташовуються на тій же лінії, але з протилежного від Сонця боку, і проектуються приблизно в одну і ту ж точку на небесній сфері надзвичайно близько один від одного», — йдеться в повідомленні.

Одночасно завдяки такому розташуванню планети максимально освітлені Сонцем, уточнили в інституті. 2 і 3 вересня Меркурій і Марс майже одночасно зустрінуться на лінії Сонце — Земля, утворивши дуже красиву конфігурацію: у центрі неї буде знаходитися Сонце, всього приблизно в одному градусі від нього буде розташований Марс і точно над ним на відстані всього близько пів градуса — Меркурій.

«Венера в цей час буде розташовуватися на небі приблизно в 5 градусах під прямим кутом від цієї групи. Таким чином чотири найбільш яскравих об’єктів сонячної системи — Сонце, Венера, Меркурій і Марс — з’єднаються разом на мінімальну відстань», — розповіли астрономи.

При цьому побачити це з’єднання своїми очима можна буде лише на космічних знімках або за допомогою інструментів. Це пов’язано з тим, що планети з’являються на небі вдень і тонуть в сонячних променях. Найбільш вражаючі картинки з’єднання надає зараз космічний телескоп LASCO, що працює на орбіті та має поле зору близько 8 градусів, зазначили в прес-службі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net