Прогрес

Вчені розгадали секрет зворотного боку Місяця

Глибоко під поверхнею кратера Південний полюс-Ейткен вчені виявили аномальну зону, що виникла в результаті накопичення важкого металу, мабуть, впливає на гравітаційне поле Місяця, повідомляє Live Science.

Згідно з дослідженням загадкового об’єкта, результати якого були опубліковані в журналі Geophysical Research Letters, дана аномалія, ймовірно, утворилася внаслідок залишків астероїда, який врізався у зворотний бік Місяця, в результаті чого 4 млрд. років тому виник кратер Південний полюс-Ейткен.

Як би те ні було, всі дослідники одностайні в одному: мова йде про неймовірно великому об’єкті, маса якого становить приблизно 2.18 квинтилиона кг.

«Уявіть собі, що ми беремо купу металу в п’ять разів більше найбільшого з гавайських островів, і ховаємо його під землею. Приблизно така маса того, що ми виявили», — заявив провідний автор дослідження Пітер Джеймс, доцент кафедри планетарної геофізики Коледжу мистецтв і наук Байлорского університету.

Джеймс і його колеги зробили це відкриття, порівнявши топографічні карти Місяця з даними дослідження НАСА «Місія відновлення Гравітації і внутрішньої лабораторії», в рамках якого в 2011 році до Місяця були випущені супутники, що фіксують рівень гравітації.

В рамках нового дослідження вчені провели імітацію удару, щоб довести, що ці скупчення під землею теоретично можуть бути залишками важкого залізно-нікелевого астероїда, який застряг на шляху до місячним ядру.