Здоров’я

Вчені розкрили невідому причину старіння

У новому дослідженні з’ясувалося, що з віком клітини в організмі людини не розподіляють ресурси ефективно.

Через це великий ризик остеопорозу, раку і серцево-судинних захворювань.

Вчені Університету Західної Австралії розкрили невідому причину старіння і різних захворювань. «Винуватцями» вони назвали мітохондрії, які відіграють важливу роль у метаболізмі і старінні, забезпечуючи клітини енергією, пише Phys.org.

Дослідники з’ясували, що з віком клітини не настільки ефективно розподіляють ресурси по всьому організму, а це, своєю чергою, веде до деградації тканин, остеопорозу, артриту, серцево-судинних захворювань і раку.

Фахівці відзначили, що мітохондрії в кісткових клітинах (остеоцитах) можуть переноситися в інші клітини через розгалужену мережу, яка б пов’язала остеоцитів. Мітохондрії грають важливу роль у метаболізмі і старінні, оскільки вони забезпечують клітини енергією.

Відбувається це через ендоплазматичний ретикулум — систему з оточених мембраною порожнин, бульбашок і каналів. За все це відповідає фермент мітофузін-2.

Вдалося встановити, що з віком його активність знижується, відповідно, починають гірше працювати мітохондрії. А це веде до того, що клітини починають гинути і розвиваються захворювання.

Вчені впевнені, що їх відкриття дасть поштовх до розробки надсучасних ліків і новітніх методів лікування.

Нагадаємо, що вчені назвали легкий спосіб уповільнити старіння мозку.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net