Прогрес

Вчені розкрили секрет приготування пива в Стародавньому Китаї

Вивчався склад молекул, які збереглися на стінках керамічних судин, раніше виявлених під час розкопок стародавніх поселень.

Вчені зі Стенфордського університету вивчили склад молекул, які збереглися на стінках керамічних судин, раніше виявлених під час розкопок стародавніх поселень у китайській провінції Шеньсі. Округлі судини з вузькими шийками і щільними кришками були виготовлені близько 7000-8000 років тому і нагадували сучасні пивоварні чани. Завдяки тому, що в порах глиняного посуду відмінно зберігаються молекули їжі і напоїв, що стало можливим для проведення хімічного аналізу, завдяки якому дослідники змогли розкрити рецептуру приготування найдавнішого на Землі пива, інформує Ukr.Media.

Дослідження показало, що давньокитайське пиво, яке колись зберігалося в знайдених судинах, виготовлялося з декількох злаків і рослин, таких як пшениця, рис, пшоно, сорго, змієподібні огірки, імбир, а також коріння лілії і діоскореї. Відзначається, що основним інгредієнтом пива був маловідомий злак сорго, тоді як коріння, швидше за все, додавалося в напій в лікувальних цілях. Для зброджування стародавні пивовари використовували солод або суміш під назвою «цюй» з пшениці, рису, гороху, ячменю або диких рослин. Ця суміш сприяла розмноженню спеціальних бактерій, які перетворювали цукор зі злаків в етанол.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net