Прогрес

Вчені розкрили таємницю гігантського вулкана на Землі

У найбільшого вулкана у світі відняли титул.

Вчені Х’юстонського університету розкрили походження масиву Таму — гігантського вулкана, який розташований в Тихому океані, в 1600 кілометрах від Японії. Виявилося, що він не є щитовим вулканом, як вважалося раніше, а виник в результаті спредингу — розтягування літосферних плит в результаті нагнітання магми.

Дослідники проаналізували карту геомагнітного поля над масивом і виявили, що магнітні аномалії, що спостерігаються, відповідають тим, що знаходяться біля кордонів плит уздовж серединно-океанічних хребтів. Таким чином, вулкан утворений в місці формування нової океанічної кори. Щитові вулкани ж утворюються при постійних виливах рідкої магми з вершини і є одним з найбільш поширених типів вулканів, інформує Ukr.Media.

Відкриття змінює уявлення, як утворюються океанічні плато і структури, подібні масиву Таму. Згідно з загальноприйнятою моделю, мантійні плюми піднімаються до земної кори і утворюють великий вулкан, що викидає величезну кількість базальту. Для таких процесів характерні утворення горизонтальних шарів вулканічної породи (молоді верстви нагорі, стародавні внизу). Подібне відбувається і на континентах і відоме як траповий магматизм.

Проте в серединно-океанічних хребтах молоді породи утворюються в районі спредингу, а старі відходять у сторони. Тож схили масиву Таму сформовані не потоком магми, що розтікався, а потовщенням і потоншенням хребта. Таким чином, схожість між такими структурами, як трапи і океанічні плато, тепер знаходиться під питанням.

Вчені підкреслюють, що масив Таму більше не може вважатися найбільшим щитовим вулканом на Землі (це звання повертається до Мауна-Лоа на Гаваях), оскільки він є вулканічною системою. Але вона також дуже величезна, займаючи площу 450 650 кілометрів, а досягаючи у висоту 4,5 кілометра.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net