Прогрес

Вчені розповіли про терміни настання глобальної катастрофи

спутникВчені лабораторії NASA в Пасадені (США) розробили найточнішу на даний момент чисельну модель підвищення рівня світового океану в ході танення льодовиків через глобальне потепління, пише The Technology.

У новій моделі були враховані взаємодія динаміки обертання Землі і перерозподіл маси льодовикового покриву, а також підняття Антарктиди за рахунок дегліціаціі (танення льодовиків) поблизу лінії заземлення (область відділення льодовика від суші).

Крім того, розглядалися ділянки корінний породи в масштабі 1 км, а не 20 км, як це робилося раніше. За рахунок цього точність прогнозів значно збільшилася.

В цілому новий прогноз на найближчі 100 років збігся з іншими з похибкою в 1%. Однак дані на більш віддалене майбутнє сильно різнилися.

Згідно з розрахунками, в XXIII столітті наступ морських вод вглиб материків сповільниться.

Цьому сприятиме підйом суші через зменшення тиску льодовиків на неї. Так, приблизно до 2250 року відомий своїм швидким рухом і внеском у підвищення рівня світового океану льодовик Туейтса буде надавати менший вплив на підйом води за рахунок гляціоізостазія — вертикального руху земної поверхні при знятті льодовикової навантаження.

У 2350 році, як вважають вчені, міграція лінії заземлення, яка спостерігається при відступі льодовиків вглиб суші, сповільниться на 38%, а рівень океану буде на 29% нижче, ніж припускають інші моделі.

Однак всі ці показники говорять лише про тимчасове уповільнення наближення глобальної катастрофи, так як глобальне потепління продовжує впливати на танення льодовиків і підвищення рівня моря.