Світ

Вчені розповіли, як людство змінило планету за 50 років

Міжурядова група експертів з біорізноманіття і екосистемними послугами (IPBES) провела масштабне дослідження, в якому показала, як діяльність людини змінила планету за останні 50 років, повідомляє РИА Новости.

У дослідженні взяли участь понад 400 вчених і експертів, які протягом трьох років збирали і аналізували дані більш ніж з 15 тисяч наукових і державних джерел інформації.

У результаті вчені з’ясували, що зараз близько одного мільйона видів тварин знаходиться під загрозою зникнення, кількість локальних видів на суші скоротилося на 20 відсотків, і, зокрема, 40 відсоткам амфібій, 33 відсотків коралів і третини морських ссавців загрожує повне зникнення.

Крім того, за даними вчених, більше третини поверхні суші й 75 відсотків запасів прісної води йде на сільське господарство і тваринництво. Щорічно на планеті видобувається близько 60 мільярдів тонн відновлюваних і невідновлюваних ресурсів, з 1970 року в три рази збільшилося виробництво сільгосппродукції, на 45 відсотків збільшилися обсяги заготівель необробленої деревини. Причому загальна продуктивність земної поверхні за 50 років знизилася на 23 відсотки.

Дослідники також підрахували, що в океанські води щорічно скидається від 300 до 400 тонн важких металів і різних токсичних промислових відходів, що призвело до того, що в Світовому океані утворилося близько 400 «мертвих зон» загальною площею близько 245 тисяч квадратних кілометрів, що перевищує площу Великобританії. Крім того, з 1992 року подвоїлася площа міст.

Вчені заявляють, що все це вже призвело до того, що близько 300 мільйонів чоловік піддаються підвищеному ризику повеней і ураганів, і до 2050 року цієї негативний для планети процес навряд чи зупиниться.

Як розповів керівник дослідження Роберт Уотсон, людство руйнує «основи своєї економіки, засоби до існування, продовольчу безпеку і своє здоров’я». Однак, на його думку, цей процес можна зупинити, якщо провести фундаментальну громадську реорганізацію, що стосується «технологічних, економічних і соціальних факторів, включаючи парадигми, цілі і цінності».