Прогрес

Вчені розповіли, яка музика ефективно відлякує комарів

Виявляється, звук є важливим елементом в розмноженні, виживанні і збереженні популяцій багатьох видів живих організмів.

Електронна музика в стилі дабстеп може стати відмінним захистом від укусів комарів, а в особливості трек Scary Monsters And Nice Sprites американської групи Skrillex. Про це повідомляє BBC, посилаючись на дані дослідників з США, інформує Ukr.Media.

Команда міжнародних вчених, які вивчають комарів і захворювання, які переносяться ними, провели незвичайний експеримент. Вони включили дорослим особинам жовтолихоманних комарів електронну музику, щоб з’ясувати її вплив на комах.

Дослідники дали комарам «прослухати» трек Scary Monsters And Nice Sprites групи Skrillex. Вони обрали саме цю пісню з-за яскравого поєднання як дуже високих, так і вкрай низьких частот.

«У комах низькочастотні коливання сприяють процесу спарювання, а шум заважає сприйняттю сигналів від представників свого виду і тварин або людей, з яких вони смокчуть кров», — пояснили вчені.

Дорослі комарі-самки після «прослуховування» пісні відправлялися пити кров пізніше і рідше, ніж ті, хто не підпадав під вплив дабстепа. Вчені відзначили, що випадків живлення кров’ю було набагато менше, коли звучала музика.

Також під час експерименту вчені встановили, що після сеансу електронної музики комарі парувалися набагато рідше, ніж ті, хто перебував у безшумному середовищі.