Прогрес

Вчені розробили аналіз крові, який зможе передбачити смерть у найближчі 10 років

За словами медиків, точність прогнозу перевищує 80 відсотків.

Лікарі можуть передбачити ризик смерті пацієнта в найближчий рік, ґрунтуючись на таких показниках, як кров’яний тиск і рівень холестерину. Проте німецькі вчені з Інституту біології старіння Суспільства Макса Планка розробили аналіз крові, який здатний визначити ваші ризики померти в наступні 10 років, інформує Ukr.Media.

Так, медики провели дослідження серед 44 тисяч осіб у віці від 18 до 109 років. Попередньо вони оцінили «ризик смерті» учасників на основі загальноприйнятих факторів», до яких відносяться індекс маси тіла, артеріальний тиск, холестерин, споживання алкоголю і куріння, ймовірність розвитку раку і хвороб серця. Робота опублікована в журналі Nature Communications.

Дослідження тривало від двох до 16 років у кожному конкретному випадку. За цей час померли 5512 учасників. У зразках крові фахівці шукали «метаболічні біомаркери», які були вище у довгожителів.

За результатами дослідження було виявлено 14 біомаркерів у крові, які, за даними лікарів, найбільше впливають на шанси довгого і щасливого життя. Ці біомаркери служили індикаторами стану імунітету, рівня глюкози, наявності запалень і так далі. Згідно з ними вчені оцінили ризик смертності учасників, бали варіювалися від мінус двох до трьох.

Аналіз цих характеристик за допомогою ядерного магнітного резонансу (ЯМР) показав, що 83 відсотки біомаркерів були точними в передбаченні того, чи помре людина в найближчі 10 років. При цьому вірогідність традиційних методів оцінки дорівнювала 78 відсотків.

Зараз вчені планують перевірити свої висновки в подальших дослідженнях. Вони сподіваються, що результати допоможуть одного разу повсюдно впровадити аналіз крові, який допоможе контролювати лікування пацієнта. Наприклад, розуміти, чи занадто слабка літня людина, яка поступила в лікарню з переломом стегна, для операції і введення певних препаратів.

Проте медики попереджають, що найбільш зацікавленими в можливості передбачити ризик смерті можуть виявитися не лікарі, а страхові компанії.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net