Прогрес

Вчені розробили навушники для розблокування телефону

Дослідники створили новий біометричний інструмент під назвою EarEcho.

Сьогодні навушники стали повсюдним аксесуаром. Вони дозволяють не нудьгувати по дорозі на роботу або під час бігу, прослуховувати аудіокниги та розмовляти з іншими людьми, не притуляючи телефон до вуха. Але виявляється, це диво техніки можна використовувати й з зовсім несподіваного призначенням, інформує Ukr.Media.

Команда вчених з Університету Буффало створила біометричний інструмент, який використовує модифіковані бездротові навушники для аутентифікації користувачів смартфонів через унікальну геометрію їх вушного каналу. Команда створила прототип біометричної системи, що включає пару навушників-вкладишів і крихітний мікрофон. Також вчені розробили методи обробки акустичних сигналів для обмеження шумових завад та математичні моделі для обміну інформацією між компонентами EarEcho.

EarEcho працює досить просто. У кожного з нас унікальна геометрія слухового проходу, і змінити її практично неможливо. Це означає, що у кожної людини звук поширюється по-різному, відбиваючись поглинається стінками зовнішнього вуха. Тому можливо послати сигнал в слуховий отвір і зловити відбитий від стінок звук. Цей звук і буде унікальним біометричним підписом власника, за яким можна не тільки розблокувати телефон, але і здійснювати платежі, наприклад.

Створивши пристрій, команда вчених вирішила перевірити його в справі. Для цього дослідники зібрали 20 випробовуваних, які прослуховували невеликі аудіозаписи, які включають в себе різні мовні, музичні та інші матеріали. Команда проводила випробовування в різних умовах (на вулиці, в торговому центрі й так далі) і в різних положеннях тіла (сидячи, стоячи, схиливши голову і так далі). Виявилося, що якщо EarEcho давали прослухати відповідний сигнал протягом однієї секунди, його ймовірність розпізнавання дорівнювала 95 відсотків. Збільшення часу до трьох секунд показало на 97,5 відсотків правильну ідентифікацію.

Теоретично, користувачі могли б покладатися на EarEcho, щоб розблокувати свої смартфони, тим самим зменшуючи потребу в коду доступу, відбитках пальців, розпізнаванні облич та інших біометричних даних. Але автори розробки вважають, що найбільше потенційне застосування пристрою — безперервний моніторинг користувача смартфона. За словами вчених, EarEcho може бути корисним для здійснення платежів, а також для повторних введень кодів доступу і біометричних показників, якщо телефон випадково заблокувався або вийшов з потрібного додатка.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net