Прогрес

Вчені розробли робота, що вміє літати

Цей робот допомагатиме ремонтувати хмарочоси.

Пристрій розробили співробітники Шеньянського інституту автоматизації (SIA) і Китайської академії наук. Робот допоможе обслуговувати і ремонтувати хмарочоси, інформує Ukr.Media.

Команда продемонструвала апарат на Міжнародній конференції розумних роботів і систем IEEE/RSJ, що проходила у Макао 4-8 листопада. Він є контактним повітряним маніпулятором із високою гнучкістю та адаптивністю до завдань.

Традиційно плановий огляд висотних будівель із безрамним склінням проводиться людьми у колисках. Це — витратний, небезпечний і малоефективний підхід. Новий робот підвищить продуктивність процесу. Він складається з маніпулятора з одним ступенем свободи, кубічного кінцевого захоплення і безпілотної авіасистеми із шестикінечним ротором.

Порівняно з роботами-альпіністами, апарат краще уникає перешкоди, може перестрибувати через них. Він також здатний на інтерактивні операції під час польоту. Усі контактні зусилля системи можна точно контролювати без силових датчиків.

«Управління було одним із найбільш складних завдань. Роботи, що літають, зазвичай чутливі до зовнішніх впливів», — сказав розробник пристрою, Сяндун Мен.

Спочатку вчені створили апарат із замкненою системою регулювання, що поводиться як звичайна пружинна структура. Вона дозволила легко змінювати еластичний коефіцієнт, налаштовуючи параметри контролю.

«Ми можемо створювати роботів, як пружинні системи, з досить безпечним контактним процесом», — сказав Мен.

Фахівці протестували пристрій. Робот успішно натискав настінний вимикач, запалюючи і гасячи лампочку. Вчені точно контролювали силу і плавність дії. У іншому експерименті робот плавно рухався вздовж скляної стіни з фіксованим тиском. Закріпленою у маніпуляторі ручкою він написав на поверхні абревіатуру інституту, SIA.

«У майбутньому ми можемо спостерігати активне використання системи для обслуговування великих об’єктів, виконання інших завдань», — сказав Мен.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net