Здоров’я

Вчені розробляють новий варіант лікування мультирезистентних інфекцій

Вчені розробили новий варіант лікування деяких мультирезистентних інфекцій, — пише eurekalert.org з посиланням на Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Стійкість до протимікробних препаратів — це глобальна і серйозна загроза для здоров’я людини, яка ускладнює лікування раніше легко піддаються лікуванню інфекцій і, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, є причиною 25 000 смертей на рік тільки в одному Європейському союзі.

Грамнегативнібактерії представляють собою групу важливих з медичної точки зору бактерій, які можуть викликати важкі інфекції у пацієнтів установ Національної служби охорони здоров’я Великобританії. Вони все більш стійкі до множинних антибіотиків і в деяких випадках не піддаються лікуванню. Поява мультирезистентних грамнегативних бактерій є серйозною і зростаючою загрозою суспільному здоров’ю.

Карбапенеми є клас високоефективних антибіотиків, які звичайно застосовуються для лікування важких інфекцій або бактеріальних інфекцій високого ризику. Цей клас антибіотиків зазвичай призначений для лікування відомих мультирезистентних інфекцій або схожих на такі. Карбапенеми зазвичай вводять внутрішньовенно, що вимагає госпіталізації і установки внутрішньовенного катетера.

Tebipenem pivoxil hydrobromide (SPR994) — це новий карбапенем, що розробляється компанією «Spero Therapeutics» в якості перорального антимікробний засіб. Таке лікування може забезпечити більш ранню виписку з лікарні або можливість лікування складних інфекцій без госпіталізації.

Консорціум, очолюваний професором Вільямом Хоупом з Центру антимікробної фармакодинамики Університету Ліверпуля, використовував ряд експериментальних модельних систем для визначення відповідної дозування в III фазі клінічного дослідження пацієнтів з ускладненими інфекціями сечовивідних шляхів. Команда використовувала комбінацію лабораторних моделей, що імітують людські хвороби, і поєднувала це з рядом математичних і статистичних методів, щоб передбачити відповідну дозування. Такий підхід максимально збільшує ймовірність того, що правильна доза буде взята правильно з першого разу.

Прискорена програма розробки ліків цього типу гарантує, що нові антибіотики будуть доступні пацієнтам при першій же можливості, і надає нові можливості для лікування інфекцій, для яких в даний час мало або взагалі немає терапевтичних засобів.

Професор Хоуп сказав: «Програма, яку проводить у співпраці з «Spero Therapeutics», є провідним прикладом основної місії Центру антимікробної фармакодинамики, яка полягає в прискоренні розробки нових антибіотиків для пацієнтів зі стійкістю до протимікробних препаратів. Робота зі «Spero Therapeutics» дозволила використовувати значний досвід розробки протимікробних препаратів і гарантує, що тебіпенем може стати майбутнім варіантом лікування для пацієнтів Національної служби охорони здоров’я у Великобританії і в усьому світі».

«Нам пощастило працювати з Центром антимікробної фармакодинамики над підбором дозування препарату …», — сказав Том Парр, головний науковий співробітник «Spero Therapeutics». Також він додав, що співробітники «Spero» з нетерпінням чекають можливості надати громадськості результати свого дослідження, що стосується лікування складних інфекцій сечовивідних шляхів.