Прогрес

Вчені спрогнозували метанову катастрофу

Протягом останніх ста років одна молекула метану викликає в 28-36 разів більший парниковий ефект, ніж вуглекислого газу.

У Новозеландському національному інституті досліджень води та атмосфери спрогнозували неминучу метанову катастрофу. Про це повідомляє Phys.org.

Фахівці з Веллінгтона помітили прискорене зростання вмісту метану в земній атмосфері. Проблема полягає в тому, що протягом сотні років одна молекула метану викликає парниковий ефект в 28-36 разів більший, ніж молекула вуглекислого газу.

Кількість метану за період 2006-2017 рік зросла з 1775 до 1850 частин на мільярд. Таке зростання метану в атмосфері зводить нанівець боротьбу з глобальним потеплінням шляхом скорочення викидів вуглекислого газу. Збільшення концентрації метану компенсує це зниження.

Вчені не знають, чому концентрація метану настільки зросла. Вони припускають, що причиною може бути газ, що виділяється худобою при перетравленні їжі, або збільшення обсягів спалюваного викопного палива.

Також наголошується, що підвищення температури світового океану через глобальне потепління спровокує викиди метану з водойм.