Прогрес

Вчені створили речовину для запобігання лісовим пожежам

Вчені розробили екологічно нешкідливу гелеподібну рідину, яка допомагає вогнезахисним складам довше зберігатися на рослинності.

Лісові пожежі — важлива частина багатьох екосистем. Але сторіччя, протягом яких люди борються з ними, укупі з жаркою погодою призводять до все більш сильних спалахів, загасити які не вдається місяцями. Тут є два рішення: або дозволити лісам горіти в невеликих масштабах, але регулярно, щоб запобігти подальшим більш великим подіям, або розробити спосіб захисту рослин від вогню, інформує Ukr.Media.

Другий варіант є найкращим, бо від пожеж страждають не тільки лісові тварини, але й люди, що проживають в селах і містах. Горіння лісів також знижує кількість посилання в атмосферу кисню і збільшує рівні вуглекислого газу, що сприяє потеплінню. Для боротьби з активними пожежами екстрені служби використовують вогнегасні агенти, такі як гелі, вбираючі воду, і суперабсорбуючі полімери, які використовуються, наприклад, у підгузках.

Сьогодні в таких гелях найбільш активно застосовують фосфат амонію і його похідні. Однак сполуки на його основі втрачають ефективність, як тільки випаровується захоплена ними вода. Таке часто відбувається менш ніж за годину в звичайних умовах лісових пожеж.

Щоб підвищити ефективність гасіння пожеж і продовжити час випаровування води з гелів, команда вчених зі Стенфордського університету створила гелевидну речовину на основі целюлози. Вона залишається на поверхні протягом довгого часу після нанесення, навіть попри дощ і вітер.

Створений вченими матеріал був випробуваний на траві і чагарнику виду Adenostoma fasciculatum. Виявилося, що гель продовжує захищати рослинність від дії вогню навіть після випадання півтора сантиметра опадів, тоді як використовувані сьогодні речовини змиваються з листя практично повністю. Розроблений гель містить тільки нетоксичні речовини, які не небезпечні ні для рослин, ні для тварин і людей.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net