Прогрес

Вчені створять 3D-карту всього світу

Земля змінюється швидше, ніж здається.

Кожен день згоряють і вирубуються ліси, тануть все більше льодовиків і зникають пам’ятки давніх культур. Зрозуміло, деякі зміни неминучі, але вони істотно прискорилися з-за зміни клімату на нашій планеті, інформує Ukr.Media.

Ці процеси турбують деяких вчених: чим швидше Земля змінюється, тим менше часу залишається на те, щоб витягти уроки з її історії і зрозуміти її загадки.

Нещодавно двоє вчених запропонували спосіб, за допомогою якого можна зробити зліпок нашої планети і зберегти запис її нинішнього стану. Для цього вони пропонують використовувати лазери. З їх допомогою можна отримати тривимірну карту всього світу, причому високої якості.

Ідея 3D-карти світу стала місією нового некомерційного проєкту під назвою «Архів Землі», який очолюють вчені з Університету штату Колорадо (США) — археолог Кріс Фішер і географ Стів Лейс. Для створення карти вони пропонують використовувати метод дистанційного сканування, при якому літаки сканують ландшафт за допомогою щільної сітки лазерних променів. Таке «бомбардування світлом» допоможе створювати тривимірні карти з високою роздільною здатністю, які потім пропонується редагувати, додаючи листя та інші важливі об’єкти, які не відображаються при даному методі.

За останні 10 років в археологічних дослідженнях все частіше застосовуються новітні прилади. З їх допомогою вчені знаходять загублені міста в густих лісах Африки і Південної Америки, похованих під шаром ґрунту дороги Стародавнього Риму і міста в Камбоджі. У 2007 році Фішер входив до групи вчених, яка використовувала лидар для виявлення слідів загубленого мегаполіса в тропічних лісах Гондурасу. З допомогою цих сканів, за його словами, за 10 хвилин вдалося дізнатися про руїни міста більше, ніж він і його колеги могли б дізнатися за 10 років при розкопках на місці.

Тепер Фішер впевнений, що вченим необхідно «сканувати, сканувати і сканувати», щоб закарбувати в трьох вимірах найбільш вразливі місця на планеті, перш ніж вони зникнуть назавжди. Почати планується з тропічних лісів Амазонки і прибережних районів, схильних до ризику розмивання внаслідок підвищення рівня моря. На реалізацію проєкту, ймовірно, підуть десятиліття, але отриманий знімок Землі буде «подарунком майбутнім поколінням».

Для сканування потрібно багато грошей — близько 10 млн доларів тільки для того, щоб покрити більшу частину Амазонки, на що піде три роки. Професор факультету географії Лондонського Університету Мет Дісней побоюється, що такий дорогий проєкт неминуче вплине на фінансування інших досліджень. Крім того, обов’язково зіткнеться з труднощами іншого роду: наприклад, уряд Бразилії не дозволяє літати над територією країни і особливо над лісами, які вирубуються.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net