Прогрес

Вчені: Успішність учнів покращується, якщо їх навчання починається на годину пізніше, ніж зазвичай

Початок навчання на годину пізніше позитивно впливає на успішність школярів.

Суспільство перебуває в епіцентрі епічної кризи недосипання, при цьому найбільш вразлива категорія людей — підлітки. Вчені провели експеримент в одній зі шкіл Німеччини, де замість 8 ранку, навчання розпочиналося о 8.50. Це дослідження показало ефективність — учні оцінювали себе більш бадьорими, їх настрій і самопочуття поліпшувалися, інформує Ukr.Media.

Середня школа Альсдорфа у західній Німеччині отримала нагороду за інноваційні методи навчання у 2013 році. Вона практикує освітню систему під назвою План Далтона, спочатку розроблену у США. План Далтона передбачає гнучкі методи навчання, адаптовані для учнів на особистому рівні, і допомагають дітям вчитися у своєму власному темпі.

Дослідження було опубліковане в журналі Sleep.

Замість фіксованого початку навчання о 8 годині ранку, у цій новій гнучкій системі учні старших класів могли вирішувати, чи починати о 8 годині ранку або о 8:50 ранку. Пропущений урок вони мали компенсувати самонавчанням.

Результати дослідження

Практично всі школярі (97%) отримали вигоду з більш пізнього початку навчання. У середньому студенти отримували у ці дні ще одну годину сну.

«Важливо те, що не лише загальна вигода була універсальною, але і величина вигоди була однаковою з важливих факторів: хронотипу, статі, класу. У дні з більш пізнім початком навчання у студентів є можливість спати довше. Це має зменшити накопичення «боргів сну» протягом тижня. Що особливо важливо для практичного застосування, школярі обирали гнучку систему, і їх суб’єктивні параметри здоров’я поліпшувалися», — підсумували автори експерименту.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net