Прогрес

Вчені відкрили генетичну мутацію, через яку люди можуть висипатися лише за 5 годин

Завдяки цьому відкриттю можна буде розробляти ліки проти безсоння.

«Той, хто хоче бути здоровим, повинен добре висипатися: нічний спокій, що відновлює сили, може попередити запалення, тривожні стани і, наприклад, хворобу Альцгеймера або рак. Але чому деяким людям достатньо лише невеликої кількості сну? Вчені з США, можливо, знайшли відповідь на це питання», інформує Ukr.Media.

Ін Хуей-Фу, біолог з Каліфорнійського університету, разом із колегою Луї Птачеком отримали безліч електронних листів від людей, які повідомляли, що для відпочинку їм потрібна невелика кількість сну. Щоб це перевірити, вчені взяли аналізи крові у двох чоловіків: батька і сина, які стверджували, що для повноцінного відпочинку їм достатньо менше шести годин сну.

«Результати дослідження були опубліковані у журналі Science Translational Medicine. У своїй статті дослідники пишуть про виявлення нової генної мутації, що допомагає зрозуміти регуляцію сну людського організму. Раніше були відомі лише дві генні мутації», — передає видання.

«Щоб зробити додаткові висновки, дослідники вивели мишей з такою ж мутацією гена. Тварини дійсно спали значно менше, ніж миші без мутації. Щоб перевірити, чи впливала менша кількість сну на пам’ять мишей, дослідники піддавали тварин випадковим ударам електричного струму. У звичайному випадку миші, що мали недолік сну, наступного дня й не згадали б про удари струмом. Однак, коли тварин з генною мутацією поміщали у простір, де їх піддавали ударам струму, вони поводились обережно».

Дослідниця Хуей-Фу припускає, що генна мутація дозволяє людям спати більш ефективно. Але результати дослідження можуть мати позитивне значення і для людей, що не мають такої мутації: наприклад, дослідження може стати основою для розробки препаратів для людей, які страждають на безсоння.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net