Прогрес

Вчені відправлять вино у космос

Це будуть перші скляні пляшки, доставлені в орбітальну лабораторію.

Компанія Space Cargo Unlimited, яка займається біологічними дослідженнями в умовах мікрогравітації, відправить дванадцять пляшок вина на Міжнародну космічну станцію, пише видання Quartz.

Вчені хочуть зрозуміти, як вплинуть на алкоголь мікрогравітація і підвищена радіація. Вважається, що це будуть перші скляні пляшки, доставлені в орбітальну лабораторію.

«Ми думаємо, що зберігання цих зразків на МКС протягом деякого часу в умовах мікрогравітації і мікровипромінювання може позитивно вплинути на бактерії, які містяться у вині», — зазначає професор Філіп Дарріет, науковий керівник місії і директор Інституту досліджень вина університету Бордо, де напій буде проаналізовано після повернення на Землю.

Мікроорганізми сприяють ароматизації вин у міру їх старіння.

У космосі, де відсутня атмосфера Землі, об’єкти піддаються значно більшому впливу радіації. Ці умови означають, що біологічні процеси змінюються, і вчені хочуть подивитися, як це вплине на склад вина.

Аналогічний експеримент був проведений Ardbeg, заводом шотландського віскі, який у 2011 році відправив флакони з алкоголем на Міжнародну космічну станцію. Проект здійснювався американською компанією Nanoracks, яка спеціалізується на підготовці і транспортуванні орбітальних вантажів.

«Після двох років на станції за кольором і смаком здавалося, ніби вони мають п’ятирічну витримку», — розповів генеральний директор Nanoracks Джеффрі Манбер.

Нагадаємо, що американський вантажний космічний корабель Cygnus успішно вийшов на орбіту після відділення від другого ступеня ракети-носія Antares, яка частково була спроектована і зроблена у Дніпрі.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net