Прогрес

Вчені: вірмени, ассирійці і греки Туреччини були піддані ступінчастою кампанії геноциду

Вірмени, ассірійці, греки Туреччини, які переважали в регіоні до його колонізації тюркськими мусульманами, були піддані ступінчастою кампанії геноциду з 1894 по 1924 рік, що призвело до їх скорочення з 20 відсотків населення до менш ніж 2%. До такого висновку прийшли ізраїльські вчені Бені Морріс і Дрор Зееві․

Вони відзначають, що архіви Великобританії, Франції, Туреччині та США, а також «деякі грецькі матеріали», німецькі і австро-угорські підтверджують, що «вірменська, грецька й ассірійська громади Туреччини зникли в результаті геноциду, що почався в 1894 році з боку їхніх сусідів-мусульман».

Узагальнюючи висновки своєї книги «Тридцятирічний геноцид, Туреччиною знищує свої християнські меншини, 1894-1924 рр.» Морріс і Зееви виявили «разюче послідовну картину етно-релігійних злочинів за три десятиліття». вчинених турецьким урядом, армією, поліцією і населенням «проти християнських меншин в Малій Азії, що тягнеться далеко за межі сумно відомого Геноциду вірмен 1915-16 рр, який все ще заперечує турецький уряд».

«Кровопролиття було багато в чому викликане релігійним ворожістю», — пишуть ізраїльські вчені. «Турки, яким допомагають такі ж мусульмани, як курди, черкеси, чеченці і араби, вбили близько двох мільйонів християн у ході бійні, організованою трьома послідовними урядами, безпосередньо перед, під час і після Першої світової війни», — пояснили вони.

«Ці уряди також вигнали від 1,5 до 2 мільйонів християн, в основному в Грецію».

Морріс і Зєеві відзначили, що агресія проти християн часто носила сексуальний характер, цитуючи свідоцтва американського генерального консула Джорджа Хортона про те, що одна з «видатних чорт» турецьких репресій в анатолійському місті Смірна, стало «масове порушення прав жінок та дівчат».

«Ми виявили, що протягом цього періоду десятки тисяч християнок піддавалися зґвалтуванням, викрадань і примусового звернення (іслам), а також масових вбивств і вигнанню їхніх чоловіків, синів і батьків», — пишуть вчені.

«Німецький народ і уряд давно визнали геноцидні жахи Третього Рейху, зробили фінансові репарації, висловили глибоке каяття і намагалися відректися від расизму. «Але кожен турецький уряд з 1924 року продовжує заперечувати свою болючу історію», — пишуть вони.