Прогрес

Вчені виростили міні-мозок і спостерігали у нього активність нейронів

Дослідники запевняють що мозок не думає.

Японські вчені виростили в лабораторних умовах своєрідний міні-мозок. Матеріалом для будівництва послужили плюрипотентні стовбурові клітини, тобто такі клітини, які можна перетворити в будь-які живі тканини, розмістивши в спеціальному середовищі, інформує Ukr.Media.

У цього мозку не було ні кровоносних судин, ні інших тканин, характерних для звичайного мозку, лише тканини з нейронними клітинами. І ці клітини виявилися здатні створювати мережу яка функціонує.

При цьому японські вчені запевняють, що мова ні в якому разі не йде про розумовий процес, а показана лише «базова нейронна активність».

Команда на чолі з дослідниками Кіотського університету опублікувала свою роботу про міні-мозок на цьому тижні в журналі «Reports Stem Cell».

«Через те, що подібні експерименти дозволяють створювати імітацію розвиненого мозку, це можна використовувати для вивчення складної області розвитку і неврологічних розладів», — розповідає один зі співавторів Джун Такахаші.

Клітини були поміщені в чашку, що містить середу, відповідну для зростання мозкових тканин. Коли всі органоїди розвинулися, можна було побачити їх активність нейронів і як вони створюють мережі та зв’язку між собою.

Подібні органоїди (штучно вирощені органи) можуть також стати в нагоді для вивчення процесів пам’яті та навіть механізмів розвитку психіатричних захворювань.

Однак і тут є етичні проблеми.

«Оскільки мозкові всіх органоїдів імітують нейронну активність, викликає стурбованість те, що у них також може бути розумова діяльність, а потім виникне і свідомість», — спантеличений Ходея Сакагучі з Кіотського університету.

«Деякі люди бачать в цьому схожість на відомий уявний експеримент «мізки в банці». Уявімо, що живий людський мозок кладуть у казан з рідиною, апаратами для підтримки життя і з підключенням до комп’ютера і цей мозок усвідомлює себе як особистість».

Однак дослідники кажуть, що це малоймовірний сценарій, що у примітивних лабораторних органоїдів з’явиться свідомість.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net