Здоров’я

Вчені вивчили ДНК перших фермерів в Східній Африці

Міжнародна група вчених за допомогою аналізу ДНК визначила, ким були перші фермери, які мешкали на африканському континенті тисячі років тому. Про це повідомляється в прес-релізі, опублікованому 30 травня на сайті EurekAlert !.

Фахівці вивчили ДНК 41 людського скелета, що зберігається в музеях в Танзанії, Кенії та Замбії. Як показали дослідження, ці люди виживали за рахунок розведення овець і кіз. Виявилося, що в поширенні скотарства в Кенії і Танзанії брали участь групи людей з північно-східної частини Африки, які прийшли в Східну Африку і змішалися з місцевими фуражирами близько 3,5-4,5 тис. Років тому. Потім, як з’ясували фахівці, пастухи і мисливці-збирачі виявилися генетично ізольованими одна від одної, але продовжували жити поруч.

Також з’ясувалося, що близько 1,2 тис. Років тому стався ще один значний зсув, коли в регіон прибули інші народи з північного сходу і заходу Африки. Ці групи внесли свій генетичний внесок в родоводи, сформувавши генетичні особливості, які до сих пір спостерігаються у багатьох жителів Східної Африки, зазначається в прес-релізі.