Прогрес

Вчені вивели мікроб, що свідчить про походження життя

Біологи вперше зловили і виростили невловимий вид бактерій, схожий на той, який міг створити складне життя на нашій планеті.

Ці стародавні мікроорганізми, відомі як археї, спочатку вважалися частиною домену (найбільша структура в класифікації живих організмів) бактерій і називалися архебактеріями. Однак ці організми так відрізнялися своєю будовою від всіх інших, що вчені виділили їх в окремий домен. До цього часу велика частина архей була ідентифікована лише з аналізу проб ДНК і ніколи не була отримана в лабораторних умовах, інформує Ukr.Media.

Виділити ці мікроорганізми змогли японські вчені, які опублікували препринт своєї статті на сайті bioRxiv.org. Їм знадобилося 12 років, щоб здійснити це. Дослідники зібрали зразки бруду з глибоководного гідротермального поля під назвою Замок Локі, яке знаходиться в Північній Атлантиці. У зразках вчені виявили фрагменти генетичного коду від різних бактерій.

Завдяки довгій та наполегливій роботі дослідникам вдалося виділити з цієї «мішанині» гени одного з типів архей, який вчені назвали Lokiarchaeota — на ім’я місця, де вони були виявлені. Незабаром інші лабораторії виявили інші локіподібні археї, і разом вони утворили лінію під назвою «Асгардська архея», названу на честь міфологічної області, населеної норвезькими богами. Тепер вчені вперше в світі змогли вивести стародавні організми в лабораторії, щоб досліджувати їх більш докладно.

Для вирощування мікробів з глибоководних відкладів фахівці побудували біореактор, що імітує умови глибоководного гідротермального поля з високою концентрацією метану, і помістили туди зібрані по частинах археї. Протягом п’яти років дослідники чекали, поки зростаючі повільно мікроби розмножаться в реакторі. Потім вони взяли зразки і помістили їх разом з поживними речовинами в скляні пробірки, які простояли ще рік, перш ніж подати ознаки життя. Генетичний аналіз виявив ледь помітну популяцію Lokiarchaeota. Але і це було великим успіхом для вчених, враховуючи вибагливість цих організмів.

Хоча точне місце організмів в Дереві Життя залишається спірним, багато які аналізи об’єднують архей і еукаріотів разом. Це може означати, що якийсь далекий предок «асгардців» дав початок усім еукаріотам — всім, від панди до грибів портобелло.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net