Здоров’я

Вчені виявили комбінацію генів, що знижують апетит

Дослідники встановили зв’язок генів, які передаються по спадку, зі стресом, варіантами метаболізму і харчовою поведінкою.

Група вчених провела дослідження і з’ясувала, що гени мітохондріальної ДНК визначають не тільки схильність до деяких захворювань, але також дозволяють управляти харчовою поведінкою, інформує Ukr.Media.

Невеликі відмінності в ДНК роблять людей такими несхожими один на одного. Мова йде не тільки про зовнішність, а й про інші якості — тривалість сну, апетит, фізична витривалість тощо. Відмінності в ДНК також визначають схильність до певних захворювань.

Для того, щоб встановити зв’язок змін в генотипі зі змінами зовнішніх проявів (у фенотипі), вченим необхідно побудувати «генетичні довідкові панелі».

Поки така панель існує лише для плодової мушки Drosophila melanogaster і містить понад 200 ліній мух, для кожної з них повністю секвенованний геном.

За аналогією з плодовими мушками у людей більша частина ДНК прихована всередині ядра клітини. Відзначається, що ДНК з власним набором генів також є у мітохондрій — органел клітин, які відповідають за вироблення енергії.

Відмінності в мітохондріальних клітинах пов’язані з такими захворюваннями, як ожиріння, діабет другого типу, розсіяний склероз і шизофренія. Поки що вченим мало відомо про зв’язок змін в мітохондріальному геномі з варіаціями у фенотипі.

Група вчених з Федеральної політехнічної школи в Лозанні (Швейцарія) провела дослідження, що пов’язує відмінності в мітохондріальній ДНК із зовнішніми ознаками в лініях плодової мухи DGRP. Вони повторно прослідковували мітохондріальні геноми зі 169 ліній плодових мух і ідентифікували 231 варіант гена. Потім дослідники виділили 12 груп варіантів ДНК, які завжди успадковуються разом. Вченим вдалося встановити зв’язок цих груп генів з низкою метаболічних фенотипів і захворювань. Зокрема, були виявлені зв’язки зі стресом, варіантами метаболізму, а також харчовою поведінкою.

Автори дослідження пересадили мітохондріальний геном від самців плодової мушки, які споживали їжу у великих кількостях, тим, хто їв мало. В результаті харчова поведінка мух змінилася.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net