Здоров’я

Вчені виявили користь регулярного вживання рису

питаниеВчені прийшли до висновку, що регулярне вживання рису може сприяти зниженню ризику ожиріння. У країнах, де жителі їдять в середньому по 150 г рису в день, рівень ожиріння значно нижче. Про це, як пише РБК, повідомляє портал EurekAlert з посиланням на дослідження, проведене під керівництвом професора Томоко Имаи з Коледжу гуманітарних наук в Кіото.

За оцінками дослідників, навіть невелике збільшення середнього споживання рису — до 50 г в день на людину може знизити поширення ожиріння у всьому світі на 1% (з 650 млн до 643,5 млн осіб у віці від 18 років).

Вчені порівняли раціони жителів 136 країн з населенням понад 1 млн осіб, використовуючи дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН. Разом з тим враховувалася інформація про поширеність ожиріння, частці населення старше 65 років, витрати на охорону здоров’я і ВВП на душу населення. Країни були розділені на групи з низьким і високим рівнем споживання рису.

За даними дослідників, лідером по споживанню рису став Бангладеш (473 г в день на людину). На другому місці — Лаос (433 г), на третьому — Камбоджа (438 г), слідом йдуть В’єтнам (398 г) та Індонезія (361 г). Найменше рису їдять жителі Іспанії (близько 22 г в день на людину), США, Великобританії (по 19 г) і Франції (15 г). У країнах, де жителі вживають в їжу багато цього продукту, знижені поширеність ожиріння, куріння, а також частка літніх людей серед населення, рівень освіти і витрати на охорону здоров’я, прийшли до висновку вчені.

«Вживання рису, мабуть, захищає від збільшення у вазі, — заявив Имаи. — Можливо, клітковина, поживні речовини і рослинні сполуки, що містяться в цілісному злаку, підсилюють відчуття ситості і запобігають переїдання ». При цьому він зазначив, що ті, в чиєму раціоні вміст рису сильно завищена, більш схильні до діабету і метаболічного синдрому.