Прогрес

Вчені виявили майже 200 тис. вірусів в Світовому океані

океанУ Світовому океані живе 195 728 популяцій вірусів, підрахувала міжнародна група вчених. Це в 12 разів перевищує їх раніше відоме кількість, йдеться в опублікованому в журналі Cell дослідженні.

Фахівці, зокрема, грунтувалися на даних, зібраних в ході експедиції судна Tara, яке подолало 25 тис. Км Північного Льодовитого океану, надавши нові зразки з Арктики.

«Глобальне дослідження генома вірусів в океані значно покращує наше розуміння цього маловивченого спільноти і демонструє, що Арктика — це несподіваний вогнище біологічного різноманіття вірусів», — йдеться в дослідженні.

Вчені заявили, що отримані результати дозволяють вибудувати «дорожню карту» до розуміння того, як віруси впливають на екосистему океану.

«Віруси часто крадуть гени і роблять з ними цікаві речі. Хтось підкований в біотехнологіях міг би використовувати ці дані, щоб знайти нові ферменти, які допоможуть нам в повсякденному житті », — заявив один з авторів дослідження Меттью Салліван з університету американського штату Огайо.

Він зазначив, що отримані результати можуть допомогти вченим краще зрозуміти вплив вірусів на атмосферу Землі і вирішити, чи можуть віруси допомогти в боротьбі зі змінами клімату.