Прогрес

Вчені виявили на Марсі мінерал із ознаками минулого життя

У наступному році NASA планує запустити новий марсохід для пошуку ознак давнього життя на Червоній планеті.

Нове дослідження засвідчує, що посадочний майданчик кратера Йезеро покритий гідратованим кремнеземом. Цей мінерал добре зберігає біосигнали. Йезеро — велике дельтове родовище, утворене стародавніми річками, які живили озеро. Дельти на Землі, як відомо, добре зберігають ознаки життя. Наявність гідратованого кремнезему в Йезеро збільшує цей потенціал збереження, кажуть дослідники, інформує Ukr.Media.

Марсохід зможе проводити мілкомасштабний хімічний аналіз покладів і передавати повідомлення про те, як поклади розташовані по відношенню до гірських одиниць, які їх оточують. На ньому буде встановлений датчик, подібний CRISM, щоб зв’язати орбітальні та посадочні дані. Це дозволить вченим визначити, як сформувалися родовища.

Більш того, один прилад на борту марсохода здатний шукати складний органічний матеріал. Якби кремнеземні відкладення мали високі концентрації органічних речовин, це було б особливо цікавою знахідкою, кажуть дослідники. Окрім роботи, яку марсохід виконує на місці, він також буде зберігати зразки. Вони будуть відправлені на Землю майбутніми місіями.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net