Прогрес

Вчені виявили, що корали здатні «відновлюватися» після загибелі

Вперше в історії вчені виявили, що корали, які, як вважалося, були вбиті тепловим стресом, змогли відновитися.

Корали складаються з сотень і тисяч крихітних істот, званих поліпами, які утворюють твердий зовнішній скелет з карбонату кальцію (вапняку) і прикріплюються до океанського дна, інформує Ukr.Media.

Теплові хвилі вбивають ці організми — або просто підсмажуючи їх живцем, або змушуючи викидати симбіотичні водорості, які живуть в них і забезпечують їх поживними речовинами. Цей процес призводить до знебарвлення коралів. Чверть коралового покриву іспанських островів Колумбретес була втрачена у 2003 році через сильну спеку.

Але дослідники виявили, що в 38 відсотках колоній, які зазнали впливу, поліпи розробили стратегію виживання. Вони зменшили свої розміри, частково відмовилися від початкового скелета і поступово, протягом декількох років, виросли назад і відновили корал. Потім вони змогли поступово наново колонізувати мертві зони з допомогою бутонізації.

Щоб переконатися, що поліпи насправді були тими ж самими організмами, які утворювали вихідний корал, команда вчених використовувала 3D-моделювання, щоб підтвердити, що старий скелет був пов’язаний з новою структурою. Цей процес «омолодження» був відомий у викопного літопису, але ніколи раніше не спостерігався в існуючих сьогодні колоніях коралів.

За словами дослідників, це відкриття означає, що інші сучасні корали по всьому світу — наприклад, що знаходяться на Великому Бар’єрному рифі в Австралії — можуть застосовувати аналогічні стратегії виживання. Але для з’ясування цього необхідні подальші дослідження. Однак швидкість росту таких коралів становить не більше трьох міліметрів на рік, тоді як хвилі тепла вбивають за два літа приблизно 10-15 відсотків поверхні.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net