Прогрес

Вчені виявили, що жирна їжа може становити смертельну небезпеку

Фахівці з Канади зробили висновок, що жирна їжа може спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Вчені Центру охорони здоров’я Університету Макгілла в Канаді пояснили, чому жирна їжа може сприяти розвитку та швидкому прогресуванню раку, інформує Ukr.Media.

Дослідники з’ясували, що вживання насичених жирів викликає перепрограмування клітин, що пов’язано зі швидким розвитком і летальністю раку простати. Ці речовини впливають на активність гена MYC, що кодує фактор транскрипції, який регулює активність багатьох інших генів, у тому числі тих, що відповідають за поділ клітин. Мутації в MYC викликають глибоку перебудову в клітинних програмах, стимулюючи ріст ракових клітин.

Фахівці проаналізували дані про раціон харчування 319 пацієнтів, виявивши, що вживання тваринного жиру викликає надмірну експресію гена MYC. Це було підтверджено на мишачій моделі раку простати. Пацієнти, у яких був найвищий рівень споживання жирів, в чотири рази частіше помирали від раку незалежно від віку та наявності ожиріння.

Результати припускають, що перебіг хвороби можна послабити за допомогою епігенетичної регуляції гена MYC, приглушуючи його активність.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net