Прогрес

Вчені виявили в Болівії наркотики стародавнього шамана

шаманВчені виявили на території Болівії, на західних схилах Анд арсенал стародавнього шамана.

Як пише Naked-Science, ще в 2008 році тут на висоті близько чотирьох кілометрів була відкрита скельна печера з древнім похованням. Останків тіла в ньому не збереглося, зате знайшлася шкіряна сумка, а в ній — безліч інструментів стародавнього «знахаря», включаючи прикрашені маточки і плоскі камені для розтирання рослин, нюхальну трубку, вирізану у формі людської фігурки, і невеликий мішечок, зшитий з лисячих шкірок. Але лише тепер антрополог з Університету штату Пенсільванія Хосе Каприль і його колеги представили результати аналізу вмісту цього мішечка.

У новій статті, опублікованій в журналі PNAS, вчені відзначають, що тут виявляється досить великий набір галюциногенних речовин, більшість з яких не ростуть в цьому регіоні, що свідчить про великі торгові зв’язки, що існували в Центральній і Південній Америці того часу. Радіовуглецевий метод датував знахідки проміжком між 900 і 1100 роком нашої ери. Тоді в цій області Анд домінувала цивілізація Тіуанако — попередники інків.

За минулі сторіччя рослинна вміст шаманського мішечка перетворилося на пил, однак чутлива газова хроматографія з мас-спектрометрією дозволили ідентифікувати у ній сліди п’яти наркотичних сполук рослинного походження: кокаїну, бензоилэкгонина, бутофенина, гармін і диметилтриптамина (ДМТ).

Гармін і ДМТ містяться в аяуаске — традиційному галлюциногенном відварі, який деякі племена Амазонії готують з соку виростає тут ліани. Іншим джерелом знайдених похідних триптаміну служили бобові Anadenanthera, які також не зустрічаються на північному заході Анд. Автори вважають, що широкі торговельні зв’язки дозволяли місцевим шаманам отримувати рослинну сировину з різних регіонів Південної та Центральної Америки. Потім вони змішувалися в різних поєднаннях і пропорціях з тим, щоб створити потрібний для того чи іншого випадку наркотичний або «зцілюючий» магічний ефект.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net