Прогрес

Вчені вперше зафіксували «ураганний землетрус»

Вчені повідомили про виявлення абсолютно нового геофізичного явища — ураганів, які викликають землетруси.

Під час штормового сезону урагани або північно-східні вітри передають енергію океану у вигляді сильних хвиль, які взаємодіють з землею і створюють високу сейсмічну активність. Це звучить розумно. І все ж дивно те, що ніхто не виявив зв’язок між хімія явищами раніше, інформує Ukr.Media.

Вчені проаналізували понад 12 років сейсмічних і океанографічних даних в період з 2006 по 2019 рік, вони виявили понад 14 тисяч штормових землетрусів, породжуваних у водах біля берегів США, а також Канади та Мексиканської затоки.

Команда дослідників вважає, що це явище може відбуватися в Західній Європі та Західній Австралії, але воно просто ще не було там зафіксовано. Такий висновок автори роботи зробили з умов, необхідних для формування «ураганних землетрусів». І хоча докази їх існування в цих областях ще не отримані, вчені вважають, що це питання часу.

Те, що допомогло команді ідентифікувати штормові землетруси цього разу, були нечіткі сейсмічні сигнали, що виникають через взаємодію між океаном і твердою землею — дані, які зазвичай розглядаються (і ігноруються) як фон або шум. Зазвичай вважається, що ці сигнали не несуть важливої ​​інформації: вони ніяк не пов’язані з сейсмічними подіями, які відбувається.

Однак, коли група зосередилася на низькочастотних сейсмічних хвилях, вона виявила існування зв’язку між шумом і виникненням сильних ураганів і штормів на морі. Це дозволило вченим зробити висновок про те, що потужні урагани здатні породжувати сейсмічні поштовхи, які можна виявити на сейсмограмі. Отримані дані дозволять вченим проаналізувати інші сейсмічні події та знайти більше «ураганних землетрусів».

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net