Здоров’я

Вчені встановили несподівану користь сну

Ізраїльські вчені з Університету імені Бар-Ілана (BIU) зробили цікаве відкриття: сон допомагає «ремонтувати» пошкодження в ДНК нейронів головного мозку. Висновок зроблений на основі спостережень за акваріумними рибками даніо-реріо, які вважаються модельним організмом в біології.

Особливістю рибок є те, що в ембріональний період вони мають прозорі тіла, що дає можливість детально вивчати внутрішньоклітинні процеси. Вчені з BIU встановили, що під час неспання невиправлені дефекти накопичуються з-за повільного перебігу процесів відновлення ДНК. Однак під час сну швидкість цих процесів подвоюється, що підвищує ефективність природної системи відновлення ДНК.

На думку вчених, саме цих обставиною можна пояснити втому і сонливість: ці відчуття виникають, коли нейрони накопичують пошкодження ДНК в обсязі, який може бути відновлений тільки уві сні.

Дослідники відзначають, що процес відновлення ДНК нейронів уві сні потребує підтвердження, для чого необхідні дослідження за участю ссавців. Можливо, що це відкриття допоможе пояснити, чому всі живі істоти – починаючи від медузи і кінчаючи людиною – потребують сні.