Прогрес

Вчені: Яблуні «одомашнені» не людиною, а ведмедями і бджолами

Основними «селекціонерами» яблунь були не жителі стародавніх Китаю і Казахстану, як вважалося досі, а ведмеді і бджоли, які поїдали плоди яблунь і запилювали їх задовго по появи людей в Азії.

Присвячений процесу одомашнення яблунь матеріал, як повідомляє РИА Новости, з’явився на сторінках видання Frontiers in Plant Science.

«Дерева виробляють фрукти не просто так, а для того, щоб ефективно поширювати свої насіння. Тобто, якщо ми хочемо вивчити еволюцію фруктових дерев, то нам потрібно сконцентруватися на істот, які поїдають фрукти», — розповідає співробітник Інституту вивчення історії людства в Єні Роберт Шпенглер.

Яблуні, як вважає наука, були одомашнені досить пізно — приблизно чотири тисячоліття тому. Якщо вірити Хронікам Стародавньої Греції, то яблуні одомашнив сам Олександр Македонський, який привіз фруктові дерева (а точніше-саджанці карликових яблунь) з Согдіани.

Сучасні дослідження вказують на те, що культурні яблуні відбулися не від одного, а як мінімум від чотирьох видів диких предків. Але як стародавні селекціонери змогли схрестити їх?

«Все встає на свої місця, якщо згадати, що найпершими селекціонерами були не люди, а тварини і комахи — зокрема, ведмеді і бджоли. У нас є всі підстави вважати, що ключову роль в поширенні прабатьків яблунь зіграли вимерлі гігантські ведмеді. І вже потім за селекцію взялися люди», — зазначає Шпенглер.