Прогрес

Вчені з Університету Брістоля розшифрували манускрипт Войнича

Вчені з Університету Брістоля за два тижні розшифрували манускрипт Войнича — загадкового ілюстрованого кодексу, написаного невідомою мовою невідомим автором, передає Hightech з посиланням на «EurekAlert!».

Рукопис Войнича — ілюстрований кодекс, написаний, як вважають вчені, в першій половині XV століття невідомим автором на невідомій мові з використанням невідомого алфавіту.

По ловах доктора Джерарда Чешира з Університету Брістоля, манускрипт, написаний на протороманском мовою — предка багатьох романських мов. До нас майже не дійшли його алфавіт і система написання, оскільки це була мова нижчих станів, а вищі — церква, уряд, дворянство — використовували латину.

За словами Чешира, манускрипт Войнича — рукопис, яка була випадково куплена антикваром Вільфредом Войничем в 1912 році, є єдиним в історії випадком фіксування протороманского мови.

Документ складений черницями домініканського ордена для Марії Кастильської (1401-1458), королеви Арагона на території Іспанії. У ньому є кілька розділів, виконаних на підставі фантасмагоричних ілюстрацій.

Надалі вчені повністю переведуть манускрипт, в якому практично немає розділових знаків.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net