Соціум

Вчені з’ясували, коли покійних в Facebook стане більше, ніж живих людей

FacebookЧисло облікових записів в Facebook, що належать покійним людям, перевищить кількість живих користувачів цієї мережі всього через 50 років. До такого висновку прийшли британські дослідники, що опублікували результати своїх розрахунків в журналі Big Data and Society, передає РІА Новини.

«Facebook слід запросити істориків, архівістів, фахівців з етики та археологів для того, щоб адекватно вивчити той величезний обсяг даних, який залишає кожна людина після його смерті. Це не тільки важливо для вирішення тих проблем, з якими соцмережі зіткнуться в найближчі роки, але і в наступні десятиліття », — заявив Девід Уотсон з Оксфордського університету (Велика Британія).

Соціальні мережі давно стали займати велике місце в житті практично всіх людей на Землі, мають доступ до глобальної мережі. Вони залишають в них гігантську кількість персональних даних та іншої корисної інформації, які творці цих мереж використовують для просування реклами, а вчені — для здійснення вкрай цікавих відкриттів.

Наприклад, три роки тому аналіз декількох мільйонів повідомлень в Twitter допоміг психологам з’ясувати, які слова вживають і не вживають «справжні чоловіки», а соціологи виявили, аналізуючи запити користувачів в подібних мережах, що подібні дані набагато точніше відображають екстремістські та расистські тенденції в суспільстві , ніж класичні опитування.

Активне використання подібних даних в комерційній та наукової діяльності, як зазначає Уотсон, змусило його задуматися над питанням — що повинно відбуватися з ними після того, як їх власник вмирає?

Уже в минулому році число «мертвих» облікових записів, як зазначав сам Facebook, перевищила 50 мільйонів. Це породжує складності як для родичів покійних, так і для самих соціальних мереж, які змушені стикатися з правової і морально-етичної стороною цього питання.

Подібні питання, як зазначає Уотсон, змусили його задуматися про те, коли число облікових записів, що належать уже померлих людей, перевищить поточний число користувачів в мережі. Британський математик і його колега Карл YOман спробували передбачити, коли це станеться, спираючись на прогнози ООН по тому, як буде змінюватися населення Землі в найближчі сто років.

Подібні розрахунки вчені провели для двох випадків, один з яких мав на увазі, що число користувачів в Facebook залишиться таким же, як сьогодні, а другий — буде рости з поточними темпами. Як виявилося, і в тому, і в іншому випадку число «мертвих» користувачів перевищить загальна кількість активних акаунтів приблизно до останньої третини століття.

У першому випадку майже половина з них припадатиме на Індію та інші країни Азії з великою чисельністю населення, в тому числі Бангладеш і Індонезію. Якщо Facebook буде продовжувати розширюватися, то перше місце займе вже не Азія, а Африка. Наприклад, на частку Нігерії припадатиме вище 6% «мертвих» профілів.

Швидке перетворення Facebook і інших соціальних мереж в своєрідне сховище «цифрового спадщини» покійних людей, як роблять висновок дослідники, говорить про те, що їх керівництву і працівникам слід замислитися над тим, як слід фізично зберігати ці дані, хто ними може розпоряджатися і як з ними варто працювати.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net