Прогрес

Вчені з’ясували таємницю походження Бермудських островів

Міжнародна група вчених у своєму новому дослідженні розповіла, як саме утворилися Бермудські острови.

Фахівцям давно було відомо, що острови з’явилися завдяки активності незвичайних вулканів, однак тепер їм вдалося точніше зрозуміти цей механізм.

Вчені проаналізували 800-метровий керн, який був отриманий на Бермудах ще в 1972 році, незвичайне вміст у ньому ізотопів, свинцю та інших важких металів показало, що острови утворилися після появи Атлантичного океану, пише «Рідус».

Близько 175 млн років тому в результаті розколу суперконтиненту Пангеї, який об’єднував практично всю земну сушу, утворилися Африка, Європа, обидві Америки, а також Атлантика. Уламки плит занурилися під земну мантію, а деякі шматки пізніше піднялися, утворивши Бермудські острови.

У серпні 2018 року дослідники з Університету Саутгемптона заявили, що з’ясували секрет зникнення кораблів в Бермудському трикутнику. Вчені впевнені, що причина масової загибелі кораблів криється в 100-футових океанічних «хвилях-убивць».

Правда, вперше хвилі, про які йде мова, були виявлені тільки в 1997 році. Дослідники заявили, що вони можуть виникати з нізвідки і мають руйнівну силу, в результаті чого навіть самі великі судна можуть затонути.