Прогрес

Вчені, завдяки сучасним дослідженням, пропонують новий погляд на Венеру

Вчені прийшли до висновку, що протягом усієї своєї історії Венера, швидше за все, була позбавлена рідкої води, а отже не могла бути населена.

Астрофізики з Інституту наук про Місяць і планети (LPI) провели дослідження, присвячене давньому минулому Венери. Так, вони прагнули з’ясувати, чи могла ця планета кілька мільярдів років тому мати рідкі водойми на поверхні та бути придатною для живих організмів, інформує Ukr.Media.

Вчені зосередилися на лавовому потоці Ovda Fluctus і за допомогою радарів з’ясували хімічний склад його порід.

Вважалось, що нагір’я Венери складаються з гранітних порід, і ці ландшафти віддалено схожі на земні. Але, згідно з новими даними, Ovda Fluctus являє собою геологічне утворення з базальтової лави.

Для його формування не потрібна вода, а значить — наявність океанів на древній Венері знову опинилася під великим питанням.

Вчені підкреслили, що про поверхню Венери досі відомо вкрай мало. Якщо її поверхня складається з базальтових порід, то, ймовірно, їх стиснули до нинішніх розмірів внутрішні сили на кшталт тектоніки земних плит, яка сформувала гірські ланцюги.

Раніше експерти NASA припустили, що колись Венера володіла досить м’яким кліматом. Але 700-750 мільйонів років тому стався якийсь катаклізм, який перетворив її в розпечений і вельми негостинний світ.

Втім, не виключено, що життя могло все ж зберегтися, але не на поверхні планети, а в більш сприятливому середовищі — на великих висотах, серед хмар. Учені вже давно помітили в атмосфері сусідки Землі дивні темні плями, які за своїми властивостями схожі на мікробні спільноти.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net