Здоров’я

Вчені змогли довести існування 5 форм діабету у людей

Шведські дослідники вважають, що немає двох форм діабету — їх аж… п’ять. Необхідно незалежно виділяти дві важкі форми цукрового діабету і дві його більш делікатні форми, інформує Ukr.Media.

Коли ми говоримо про діабет, зазвичай ми розрізняємо два типи діабету — тип 1 і тип 2. Проте дослідники з Університету Лунда після аналізу медичних записів більше ніж 10 000 пацієнтів із діабетом прийшли до висновку, що немає двох типів діабету: їх п’ять!

Досі цукровий діабет був розділений на дві групи, інсулінозалежний та інсулінонезалежний діабет. Діабет 1 типу є автоімунним захворюванням, а що стосується діабету типу 2, то він в основному пов’язаний з порушеннями метаболізму і резистентністю до інсуліну.

Однак для шведських дослідників діабет 2 типу поділяється на чотири нозологічні одиниці: вони вважають, що потрібно незалежно виділяти дві тяжкі форми цього захворювання і дві його більш делікатні форми.

Серйозні форми включають «важкий інсулінозалежний діабет» і «важкий інсулінорезистентний діабет». Перший подібний до діабету типу 1: пацієнти мають відносно низький індекс маси тіла (ІМТ), а власне захворювання виявляється на ранній стадії. Тим не менше, у них немає автоімунних порушень, тому їх необхідно відрізняти від пацієнтів, у яких діабет 1 типу. Як стверджують дослідники, такі пацієнти мають більш високий ризик діабетичної ретинопатії, ніж інші.

А ось «важкий інсулінорезистентний діабет» завжди супроводжується надмірною вагою або ожирінням, і клітини підшлункової залози не реагують на інсулін. У цих пацієнтів, швидше за все, виявляється захворювання печінки або хронічна ниркова недостатність.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net