Прогрес

Вчені: знайдені свідчення існування біблійного царя Валака

Дослідження одного з неймовірно древніх артефактів дозволило археологам зробити дивовижне відкриття. На їхню думку, правитель моавітян на ім’я Валак, згаданий у Старому Завіті, насправді, може виявитися цілком реальним історичним персонажем, пише Planet Today.

Раніше підтверджень тому знайти не вдалося.

Однак досліджений вченими текст на стелі Меша, який, як вважають археологи, був створений ще в IX столітті до нашої ери говорить про те, що Балак дійсно існував. Зараз вченим вдалося зібрати близько 60 фрагментів унікального артефакту. А це, як вважають археологи, практично дві третини від загального обсягу тексту.

Вивчення ж артефакту дало можливість вважати, що ще один біблійний персонаж існував в реальності. На 34 рядку стародавнього Писання, яка написана на моавітському говіркою, були знайдені ознаки давньоєврейського діалекту. При цьому, в тексті згадується якийсь цар, що належить до дому Давида.

Вчені припускають, що це і є той самий Валак. Згадки про нього існують в книзі Чисел. Тут йдеться про те, володар звертався до пророка Валаама з проханням проклянуть весь єврейський народ.

Зараз дослідники продовжують дослідження артефакту. Вони сподіваються знайти інші докази своєї теорії, після чого зможуть довести існування Валака точно.