Прогрес

Вчені знайшли гігантський прісноводний запас під океаном

Він розташований під товщею солоної води Атлантичного океану і простягається на 350 кілометрів.

Автори нового дослідження виявили гігантський прісноводний запас під товщею води Атлантичного океану, недалеко від північно-східного узбережжя Сполучених Штатів. Про це пише LivesSience.

Хоча точний розмір запасу води досі залишається загадкою, він може бути найбільшим в своєму роді, займаючи територію, що простягається на 350 кілометрів.

Область включає в себе узбережжя Нью-Йорка, Коннектикуту і Род-Айленда. Цей водоносний горизонт може містити близько 2800 кубічних кілометрів злегка солоної води.

Запаси цієї води не є новоутвореними. Дослідники припускають, що більша частина цієї води належить до останнього льодовикового періоду.

Вчені отримали перші натяки на те, що під океаном перебуває прісноводний запас, ще в 1970-х роках, коли компанії, що видобувають нафту біля узбережжя, іноді отримували замість неї прісну воду. Але не було зрозуміло, були ці поклади прісної води ізольованими вогнищами або вони покривали великі простори.

Аналіз показав, що прісна вода не була розкидана, а займала великий простір, починаючи від берегової лінії і простягаючись на континентальному шельфі.