Прогрес

Вчені знайшли карликову галактику, яка зіткнулася з Чумацьким Шляхом

Астрономи знайшли галактику, яка втратила майже всіх своїх зірок.

Ще 10 років тому астрономи з Берклі припустили, що нерівномірні «хвилі» густини темної матерії, які спостерігаються на периферії Чумацького Шляху, виникли під впливом космічної катастрофи. Згідно з їхньою гіпотезою, обурення створила карликова галактика, що пройшла по краю нашої, і вчені навіть передбачили її приблизну масу і поточне розташування, інформує Ukr.Media.

Однак жодна з відомих карликових галактик цим параметрам не відповідала, і лише тепер вдалося знайти відповідного кандидата на цю роль. Автори гіпотези про стародавнє зіткнення — Лео Бліц (Leo Blitz) і Суканья Чакрабаті (Sukanya Chakrabarti) — розповіли про свої нові знахідки на минулій конференції Американського астрономічного товариства (AAS) у Сент-Луїсі.

Автори скористалися астрометричними даними, зібраними космічним телескопом Gaia, який з 2013 року з величезною точністю відстежує положення і швидкості більш ніж мільярда зірок. В минулому році у них вдалося виявити карликову галактику Antlia 2 — першого невідомого супутника Чумацького Шляху. Розташована вона приблизно на 130 кілопарсеків і налічує менш ніж три кілопарсеків в поперечнику, що у порівнянні з Малою Магеллановою Хмарою. При цьому яскравість Antlia 2 набагато нижча: у ній практично немає сильно сяючих зірок.

За словами астрономів, розміри, швидкість і розташування Antlia 2 «до смішного» близькі до передбачених раніше для галактики, яка колись пройшла по краю Чумацького Шляху. За словами Суканьї Чакрабаті, при цьому саме гравітація нашої Галактики, яка є куди більш масивною, могла позбавити Antlia 2 більшої частини речовини та зірок, зробивши її такою тьмяною.