Прогрес

Вчені знайшли потенційно населену планету з водяною парою

Дослідники вперше виявили водяну пару в атмосфері планети за межами нашої сонячної системи, яка знаходиться в «зоні життя».

Далека планета під назвою K2-18b захопила інтерес вчених всього світу. Вперше дослідники виявили сигнатури водяної пари в атмосфері планети за межами нашої Сонячної системи, яка знаходиться в «зоні населеності», області навколо зірки, в якій рідка вода потенційно може зібратися на скелястій поверхні планети. Про це повідомляє NASA, інформує Ukr.Media.

Як зазначається, астрономи з Центру даних космічної екзохімії при Університетському коледжі Лондона у Великобританії використовували дані космічного телескопа NASA Hubble, щоб знайти водяну пару в атмосфері K2-18b, екзопланети навколо невеликої червоної карликової зірки на відстані близько 110 світлових років у сузір’ї Лео. Якщо це підтвердять подальші дослідження, це буде єдина екзопланета, яка, як відомо, має як воду у своїй атмосфері, так і температури, які могли б підтримувати рідку воду на кам’янистій поверхні. Рідка вода була б можлива тільки в тому випадку, якщо планета виявиться земною за природою, а не нагадує невелику версію Нептуна.

«Враховуючи високий рівень активності своєї червоної карликової зірки, K2-18b може бути більш ворожим до життя, ніж Земля, бо вона, ймовірно, буде піддана більш активному випромінюванню. Планета, виявлена космічним телескопом «Кеплер» НАСА у 2015 році, також має масу у вісім разів більшу, ніж земна. Це означає, що поверхнева гравітація на цій планеті буде значно вищою, ніж на нашій планеті»,- йдеться в повідомленні.

Автори документа, опублікованого в Nature Astronomy, вважають, що можуть бути присутні інші молекули, включаючи азот і метан, але вони залишаються непоміченими при поточних спостереженнях. Для оцінки охоплення хмар і процентної частки присутніх атмосферних вод потрібні подальші дослідження. Документ від іншої групи вчених, що використовують спостереження Хаббла, був представлений в астрономічний журнал.

Довідка

K2-18b — одна з сотень «супер-земних» — екзопланет з масами між масами Землі і Нептуна — знайдених Кеплером. Наступне покоління космічних телескопів, включаючи космічний телескоп імені Джеймса Вебба, зможе більш детально характеризувати атмосферу екзопланет.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net