Здоров’я

Вчені знайшли спосіб боротьби з невиліковним захворюванням мозку

Фахівцям вдалося знайти «вакцину», яка частково захищає організм мишей від смертоносної хвороби.

В Американському національному інституті здоров’я вчені знайшли спосіб боротьби зі смертоносною хворобою. У лабораторних умовах фахівці знайшли «вакцину» від пріонних інфекцій — таких, як хвороба Крейтцфельдта-Якоба, або коров’ячий сказ. Вони до сих пір є невиліковними. Про це повідомляє MedicalXpress.

Захворювання Крейтцфельдта-Якоба спричинюється пріонною інфекцією, викликає прогресуюче дистрофічне захворювання кори головного і спинного мозку. Пріон — це білок з аномальною структурою, який може перетворювати здорові клітини в собі подібні.

Вчені використовували короткі молекули РНК, що запобігають синтезу білків, приєднуючись до матричної РНК (АСО).

Вони створили два види АСО — АСО1 і АСО2 — і поміщали їх у спинномозкову рідину мишей. В експерименті використовували заражених сказом гризунів і здорових. Хворим вводили різні види АСО через 14 днів після зараження. Здоровим спочатку ввели молекули, а потім заразили їх.

Виявилося, що передчасна «вакцинація» АСО1 уповільнює появу клінічних ознак хвороби протягом 250 днів. Такі гризуни жили на 81% довше, ніж звичайні миші. Введення АСО2 за два тижні до зараження продовжувало життя мишам удвічі. Введення молекул після зараження продовжувало життя на 55%.

Вчені планують випробувати дію «вакцини» на пріонні захворювання людини.

Раніше було знайдено несподіваний засіб проти раку. Також повідомлялося, що в США почали тестувати вакцину проти раку.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net