Прогрес

Вчені знайшли спосіб добувати енергію з холоду

Інженери зі Стенфорда створили простий та дешевий пристрій, що дозволяє генерувати електроенергію навіть вночі за рахунок охолодженого середовища.

Команда вчених з Лос-Анджелеса і Стендфордського університету створила пристрій, який виробляє струм, направляючи залишкове денне тепло в охолоджене повітря. Таким чином, за словами самих авторів проєкту, їх пристрій може використовувати і космічний холод для створення поновлюваного джерела енергії. «Ми вважаємо, що дана технологія дозволить ефективно доповнити сонячні батареї і дозволить добувати енергію навіть у ті години, коли доступ до сонячного світла закритий», розповідає Аасват Раман, один з авторів проєкту, інформує Ukr.Media.

При всіх своїх перевагах, сонячна енергія — на жаль, не вирішення всіх енергетичних проблем людства. Навіть на Землі люди повертаються додому і починають активно використовувати електроприлади вже у вечірні години. Звичайно, енергію, накопичену за день, можна запасати — однак значно економічніше і простіше доповнити її системами «нічного» видобутку.

На відміну від багатьох аналогів, новий прилад працює завдяки термоелектричному ефекту. Використовуючи матеріал, званий термопарою, інженери можуть перетворити зміну температури в різницю напруги. Для цього з одного боку потрібне потенційне джерело тепла, а з іншого — місце для овода теплової енергії. Проблема ж полягає в тому, щоб правильно розташувати матеріали так, щоб вони генерували напругу з охолодженого середовища.

Більш того, більшість термоелектричних систем покладаються на занадто дорогі для масового використання матеріали, так що команда проявила винахідливість і спроєктувала свої вироби з максимально простих і дешевих частин. Вчені зібрали дешевий термоелектричний генератор і скріпили його чорним алюмінієвим диском, щоб випромінювати тепло в нічне повітря, коли він повернутий у бік неба. Генератор був поміщений в полістирольний корпус, закритий прозорим для інфрачервоного світла вікном, і з’єднаний з одним крихітним світлодіодом.

В результаті польових випробувань з’ясувалося, що у холодну ніч, коли температура опускається нижче нуля, пристрій генерує приблизно 0,8 міліват потужності, що відповідає 25 міліватам на квадратний метр. Цього достатньо для того, щоб живити, наприклад, слуховий апарат або лазерну указку.

Звучить скромно, не чи правда? Однак для прототипу, зібраного буквально «на коліні», це чималі цифри. Команда передбачає, що з правильними налаштуваннями і правильними умов вони зможуть домогтися результату в 500 міліват на квадратний метр. «Крім освітлення у вечірні та нічні години, наш пристрій ідеально підійде для вироблення електрики скрізь, де це необхідно», пояснюють вони у своїй статті.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net