Прогрес

Вчені знайшли спосіб отримати універсальну донорську кров

З проблемою нестачі донорської крові регулярно стикаються у всіх країнах світу. Нова розробка, про яку повідомляється в журналі Nature Microbiology, може допомогти вирішити цю проблему шляхом створення універсальної донорської крові.

Групи крові відрізняються вуглеводами і білками на поверхні червоних кров’яних тілець, які виробляє сам організм. Міжнародна система AB0 виглядає так: група А один тип цукрів, у групи B інший, у АВ обидві різновиди, а ось у групи 0 (у нас її називають також першою групою) цих цукрів немає взагалі.

Якщо людині з однією групою крові перелити кров іншої групи, його імунна система сприйме це як атаку чужорідних тіл і почне знищувати клітини донорської крові. Проте є винятки: оскільки кров типу 0 не містить вищеназваних маркерів, її можна переливати всім людям. Саме тому ця група так затребувана у всіх медичних установах.

У минулому дослідники знайшли ферменти, які можуть видаляти білки і вуглеводи з клітин крові A, B і AB, перетворюючи їх в той самий універсальний тип 0. Однак, як розповів дослідник Стівен Уізерс, команда ще не виявила фермент, який був би одночасно ефективним, безпечним і економічним. Пошук такого ферменту привів вчених в кишечник людини.

Слизова оболонка травного тракту, як відомо, містить ті ж речовини, що є на поверхні клітин крові, а бактеріальні ферменти у фекаліях людини виводять ці білки і вуглеводи з слизової оболонки в травну систему.

Завдяки розумінню цих процесів, дослідники змогли виділити фермент, який видаляє речовини з груп крові А і В, перетворюючи їх в тип 0, причому робить це в 30 разів ефективніше, ніж будь-раніше виявлений фермент.

В даний час дослідники перевіряють свої висновки. Наступним кроком буде випробування ферменту в клінічних умовах, щоб з’ясувати, чи може процес конверсії до непередбачених наслідків. Якщо все пройде гладко і безпека ферменту буде доведена, він буде запущений у масове виробництво, і лікарі з усього світу отримають безпрецедентну можливість «очищати» будь-яку донорську кров і переливати її пацієнтам з будь-якою групою крові.