Здоров’я

Вчені знайшли спосіб перетворити сов в жайворонків

Британські та австралійські вчені знайшли спосіб змінити циркадні ритми людини і поліпшити стан здоров’я сов. Про це повідомляється на сайті Університету Бірмінгема.

Протягом трьох тижнів фахівці змогли перебудувати організми учасників дослідження, які звикли пізно лягати і пізно вставати, поліпшивши їх психічне самопочуття і підвищивши продуктивність праці.

«Результати нашої роботи підкреслюють здатність в короткий період і відносно просто переналаштувати циркадні ритми без різних медичних препаратів», — зазначила один з авторів дослідження доктор Еліз Фейсер.

Так, протягом 21 дня добровольці повинні були прокидатися на 2-3 години раніше звичайного, а потім якомога швидше поснідати.

При цьому обідати учасники експерименту повинні були завжди в один і той же час, а вечеряти — до 19:00. Лягати спати покладалося на 2-3 години раніше звичного.

Режим дотримувався як в робочі, так і у вихідні дні.

Після експерименту всі випробовувані відзначили підвищення мозкової і фізичної активності, зниження рівня стресу, покращення настрою, при цьому пік продуктивності праці змістився з вечірніх на денні години.

За словами вчених, організм людей-сов відчуває стрес і перевантаження через необхідність пристосовуватися до незручних для них графіків. Зміна режиму дня дозволить уникнути проблем зі здоров’ям.