Прогрес

Вчені знайшли спосіб виявити наркозалежну людину за відбитком пальця

Для цього фахівці використовували сучасні методи аналізу і створили спеціальний тест.

Вчені використовували сучасні методи аналізу і створили тест, який може визначити, чи вживала людина наркотики, навіть після того, як вона ретельно вимила руки.
Команда вчених з Університету Суррея докладно описала, як вони використовували мас-спектрометрії високої роздільної здатності для створення способу виявлення героїну за відбитками пальців. Нова тест-система здатна виявити героїн, його метаболіт 6-моноацетілморфін (6-АМ) і інші аналіти, пов’язані з цією речовиною, інформує Ukr.Media.

В ході своєї роботи дослідники зняли відбитки пальців у людей, які звернулися за лікуванням в наркологічні реабілітаційні центри і вживали кокаїн або героїн протягом попередніх 24 годин. З кожного пальця правої руки були зняті відбитки пальців, після чого учасникам запропонували ретельно вимити руки з милом і водою, а потім носити нітрилові рукавички протягом певного періоду часу. Після цього вчені повторно зняли відбитки у пацієнтів. Цей же процес використовувався для збору зразків від 50 осіб, які не вживають наркотики.

На кожному такому відбитку містилися зразки з’єднань, з якими людина мала контакт. Навіть після нетривалого контакту в порах могли залишитися молекули наркотику, які так чи інакше не змивалися і після миття рук. Збираючи ці речовини з відбитків пальців і проводячи їх аналіз, дослідники могли визначити їх молекулярний склад, який відрізнявся для груп осіб, в різному ступені мали відношення до вживання наркотиків.

Дослідники виявили, що технологія була здатна ідентифікувати сліди героїну і 6-AM не тільки на руках наркоманів, а й у разі, якщо людина обробляла наркотик, просто торкалася до нього або тиснула руку наркоману. Також вчені змогли відрізнити якість споживаної хворими речовини. Вони виявили, що при вживанні героїну або кокаїну нижчої якості на руках виявляються сліди таких з’єднань, як морфін, носкапін і ацетілкодеін.

Вчені вважають, що їх розробка зробить суспільство безпечнішим і допоможе швидше виявити людей з наркозалежністю і допомогти їм. Також автори роботи припускають, що їхня технологія знайде застосування в інших областях: наприклад, для підтвердження того, чи приймає пацієнт свої ліки

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net