Прогрес

Вчені знайшли в стародавній піраміді «шлях у загробний світ»

Дослідження проводилося в єгипетській піраміді Джосера, оточеній з усіх боків глибоким ровом.

Група археологів наблизилася до розгадки таємниці рову, розташованого навколо стародавньої єгипетської піраміди Джосера. Про це пише Science in Poland.

На думку вченого Каміля Курашкевича, що представляє Варшавський університет, це може бути не просто рів, а тривимірна модель шляху фараона в загробне життя.

«Сухий рів» у некрополі Сакарра під Каїром глибиною 20 і шириною 40 метрів прорубаний у скелі. Ця траншея обмежує священну зону площею в 750-600 метрів.

Грунтуючись на результатах розкопок, тривалістю майже 20 років, вчені розробили нову концепцію про значення цього об’єкта. Вона також пояснює наявність коридорів з кімнатами. В одній із таких кімнат вдалося виявити ритуальний гарпун.

Зброя, на думку Курашкевича, могла бути засобом захисту фараона на шляху в загробний світ.

«Згідно з єгипетськими віруваннями, шлях у загробний світ був важким і небезпечним. Перш ніж покійний міг насолодитися вічним життям, йому доводилося подолати ряд перешкод і зіткнутися з небезпечними істотами», — зазначив він.

Дослідники також припустили, що, якщо теорія тривимірної моделі шляху в загробний світ правильна, поруч з раніше відкритими повинні бути розташовані інші схожі коридори.