Здоров’я

Вчені: Знищити всі ракові клітини неможливо, але можна запобігти метастазування

ракУ більшості випадків знищити всі ракові клітини в організмі людини неможливо, як стверджує Майкл Вендт, доцент кафедри медичної хімії і молекулярної фармакології Університету Пердью (США). Більш ефективним методом боротьби з пухлинами він вважає блокування розвитку метастазів за допомогою нового підходу, званого lock-‘n’-block.

Цей підхід вже успішно протестували на тваринних моделях. Як виявилося, фостаматініб пригнічує специфічний білок — тирозинкінази SYK, що міститься в метастазуючих клітинах, і запобігає появі вторинних пухлинних вогнищ. Ці клітини, що переміщаються з первинної пухлини і потрапляють в інші частини тіла, можуть тривалий час «ховатися» і демонструвати високу стійкість до терапії.

Дослідники модифікували злоякісні клітини молочної залози таким чином, щоб вони виробляли БІОЛЮМІНЕСЦЕНТНІ білок люціферази. Отримані клітини впровадили в організм гризунів у віці 4 тижнів. Коли пухлина досягала обсягу 200 кубічних міліметрів, її видаляли хірургічним шляхом, після чого тварин лікували фостаматінібом. Люціферази дозволяла вченим відстежувати розповсюдження і активність метастазуючих клітин. Виявилося, що фостаматініб запобігав їх активацію і перешкоджав метастазування.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net