Прогрес

Вчені: Звук моря вирішує десятирічну загадку супервулкана

мореХвилі, що розбиваються об берегову лінію, послужили групі вчених-вулканологів під егідою італійської Обсерваторії Везувію основою для створення методики моніторингу структури сплячого супервулкана Кампі Флегр (Флегрейскіе поля), розташованого на захід від Неаполя, який в останній раз вивергався близько 500 років тому, пише Planet Today.

Ніякої сейсмічної активності в цьому районі не спостерігалося вже 38 років, і тому внутрішня структура Кампі Флегр залишалася загадкою для науки.

Застосувавши інноваційне обладнання, вчені змогли зафіксувати сейсмічний шум хвиль, що б’ються об берег в районі Флегрейскіх полів. Це дозволило дослідникам отримати краще уявлення про те, як вулканічний матеріал переміщається з глибин вулкана на поверхню. Цей процес відбувається за так званим фідерному шляху з підстави супервулкана, розташованого в море, до фумаролам (кратерах) в сольфатаров і Пішіареллі, розташованим приблизно в центрі кальдери. У кратерах через сформовані природні вентиляційні отвори відбувається витіснення вулканічної рідини у вигляді клубів пара.

За підсумками свого дослідження вчені створили сейсмічне зображення глибокої структури вулкана. В кінцевому підсумку це дозволяє вдосконалити точність моніторингу і раннього попередження в районі, де проживають мільйони людей.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net