Прогрес

Вчені з’ясували, як вплине на клімат зупинка Гольфстріму

Швидкість теплої течії останнім часом істотно сповільнилася.

Швидкість теплої течії останнім часом істотно сповільнилася, інформує Ukr.Media.

Через діяльність людини одне з найбільш головних течій Атлантики — Гольфстрім — потихеньку сповільнюється. Незабаром воно може взагалі зникнути. Якщо подібне трапиться, то клімат в Європі й США істотно зміниться.

На даний момент Гольфстрім — головний фактор м’яких зим в Європі. Атлантична течія несе теплу воду від східних берегів Північної Америки до північно-західної Європи. Згідно зі статистикою ресурсу Phys.org в середині 20 століття швидкість течії сповільнилася на 15%. Тоді вже був мінімум за останні 1600 років.

Зникнення Гольфстріму обіцяє не тільки Європі більш люті зими, але і спеку на сході США. Прискориться також зростання рівня моря в Північній Америці. З позитивного можна відзначити зменшення ураганів, адже саме води Гольфстріму служать для них певним «паливом».

Вчені не можуть точно сказати, з-за чого зупиняється масштабна атлантична течія. Ймовірна причина — прискорення танення льоду в Гренландії. В океан надходить багато прісної води, яка може уповільнювати циркуляцію течії.

Деякі вчені впевнені, що Гольфстрім повністю зупиниться після досягнення деякої переломної точки. Це може статися вже в наступне десятиліття.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net